





## WSCC / WACD Conservation District Elections Committee Meeting

March 24, 2021

11:00am - 1:00pm

Facilitated by Mark Craven, WA Association of Conservation Districts Hosted by Washington State Conservation Commission on Zoom

Zoom Link for Meeting: <u>https://us02web.zoom.us/j/81762796338?pwd=UEhNT0xuMDErelROVkhmV0VuRXM5QT09</u> Meeting ID: 817 6279 6338

Meeting objective: Opening meeting of the Committee. Introduction of members and orientation to the issue.

	Start	Duration	Торіс	Process/Activity	Who
1	11:00am	10 min	Welcome and Virtual Housekeeping	<ul><li>Welcome Message from Mark</li><li>Overview of tools/tech we'll use today</li></ul>	Mark Craven
2	11:10am	15 min	Introductions	<ul> <li>Roundtable self-introductions.</li> <li>During introduction, each member invited to share one tip they've found helpful for successfully reaching collaborative decisions/outcomes.</li> </ul>	Mark Craven
3	11:25am	5 min	Committee Ground Rules and Decision Making Process	<ul> <li>Set behavioral expectations.</li> <li>How to get to final product of suite of recommendations with position and notes.</li> <li>No majority/minority reports?</li> </ul>	Mark Craven
4	11:30am	5 min	Opening Comments and "Thank You" for Participation	Comments from WACD and WSCC	Jeanette Dorner Ron Shultz
5	11:35am	20 min	<ul> <li>Scope of Work</li> <li>1. Objective of Committee</li> <li>2. Authority of Committee</li> <li>3. What's Gone Before <ul> <li>(i) Previous reports and surveys</li> </ul> </li> <li>4. Problems to Resolve <ul> <li>(i) Shared values</li> </ul> </li> <li>5. Why this is important</li> </ul>	<ul> <li>Mark Craven – open discussion</li> <li><u>Objective</u> – Mark Craven</li> <li><u>Authority</u> – Mark Craven</li> <li><u>Previous reports and surveys</u> – Ron Shultz and Bill Eller</li> <li><u>Shared Values</u> – Laura Johnson</li> <li><u>Why Important</u> – Brynn Brady</li> </ul>	Mark Craven Ron Shultz Bill Eller Laura Johnson Brynn Brady

6	11:55am	15 min	<ul> <li>Discussion of Options <ol> <li>How other special purpose districts elect their board members.</li> <li>How other states have their elections or appointments.</li> <li>Ask of Committee: What other information do you need to help in your thinking?</li> </ol> </li> </ul>	<ul> <li>Mark Craven – Introduce topic and facilitate discussion.</li> <li><u>Other special districts</u> – Ron Shultz</li> <li><u>Other states</u> – Bill Eller</li> <li><u>Other information</u> – Mark Craven</li> </ul>	Mark Craven Ron Shultz Bill Eller	
7	12:10pm	40 min	<ul> <li>Path Forward for Next Meetings</li> <li>1. Discussion of how to explore election options.</li> <li>2. Are their new options that haven't been discussed?</li> <li>3. When do we engage with key stakeholders, legislators, others, in this committee process.</li> <li>4. Timing of meetings to September deadline.</li> </ul>	<ul> <li>Mark Craven – Introduce topic and facilitate</li> <li>Engage other stakeholders – Jeanette Dorner and Brynn Brady</li> <li>Schedule of meetings – Mark Craven</li> </ul>	Mark Craven Jeanette Dorner Brynn Brady	
8	12:50pm	10 min	Wrap Up	Closing Comments – Mark Craven	Mark Craven	
9	1:00pm	ADJOURN				